Intelligentietests oefenen voor het assessment

Deze gratis oefentests zijn een eerste kennismaking met de tests die je te wachten staan bij jouw assessment. Van ieder soort test krijg je een aantal oefenopgaven met duidelijke uitleg. Weet wat je kunt verwachten!
 • Numeriek redeneren oefenen

   • Numeriek redeneren oefenen voor het assessment. Numeriek redeneren is een test waarbij je numerieke informatie krijgt gepresenteerd in grafieken of tabellen. Vervolgens worden hier vragen over gesteld. Aan jou de taak om deze vraag zo secuur en snel mogelijk uit de numerieke informatie te filteren. Bij de assessment test numeriek redeneren mag een rekenmachine worden gebruikt.
   • Start test

 • Verbaal redeneren oefenen

   • Verbaal redeneren oefenen voor het assessment. Verbaal redeneren is een test waarbij je verbale informatie krijgt gepresenteerd in de vorm van een korte tekst. Vervolgens wordt er over de tekst een stelling gepresenteerd. Aan jou de taak om te beoordelen of de stelling juist, onjuist of onbepaald is. Met name de toevoeging van onbepaald maakt de stelling lastig te beoordelen.
   • Start test

 • Inductief redeneren oefenen

   • Inductief redeneren oefenen voor het assessment. Inductief redeneren is een test waarbij je visuele informatie krijgt gepresenteerd in de vorm van figuurreeksen. Na een opvolgende reeks van vier figuren worden vijf mogelijkheden gepresenteerd waarvan één de meest logische opvolgende figuur moet zijn. Aan jou om te bepalen welke figuur dit is.
   • Start test

 • Analogieën oefenen

  • Analogieën oefenen voor het assessment. Analogieën is een taaltest die je kunt tegenkomen bij het assessment. Er wordt aanspraak gemaakt op het abstract redeneervermogen op het gebied van taal.
  • Start test

 • Cijferreeksen oefenen

  • Cijferreeksen oefenen voor het assessment. Cijferreeksen is een numerieke test die je kunt tegenkomen als onderdeel van het assessment programma. Er wordt aanspraak gemaakt op het abstract redeneervermogen.
  • Start test

 • Diagrammen oefenen

  • Diagrammen oefenen voor het assessment. Diagrammen meet het verbaal logisch redeneren en wordt vaak getest tijdens een assessment. Je dient hierbij woorden in een grafische voorstelling te plaatsen.
  • Start test

 • Kubussen oefenen

  • Kubussen oefenen voor het assessment. Met kubussen wordt het ruimtelijk inzicht gemeten. Dit wordt vaak getest tijdens een assessment door te bekijken hoe goed je een ruimtelijk object kunt draaien.
  • Start test

 • Redactiesommen oefenen

  • Verhaaltjessommen / redactiesommen oefenen voor het assessment. Redactiesommen / verhaaltjessommen zijn rekenopgaven verwerkt in een verhaal. Deze test is vaak onderdeel van het assessment.
  • Start test

 • Woordenschat oefenen

  • Woordenschat oefenen voor het assessment. Woordenschat is een taaltest die je kunt tegenkomen als onderdeel van het assessment programma. Er wordt aanspraak gedaan op je vocabulair, oftewel je kennis van woorden.
  • Start test

 • Rekenvaardigheid oefenen

  • Rekenvaardigheid oefenen voor het assessment. Rekenvaardigheid is een assessment test die veel wordt ingezet. Bij de test rekenvaardigheid gaat het om het snel en nauwkeurig kunnen rekenen met relatief eenvoudige rekensommen.
  • Start test


Intelligentietests

Intelligentietests vormen zeer vaak een belangrijk onderdeel van het assessmentprogramma. Dit is niet gek, omdat herhaaldelijk uit onderzoek blijkt dat intelligentie de beste voorspeller is om toekomstig succesvol functioneren te voorspellen. Daarnaast is het ook nog eens relatief goedkoop om een intelligentieonderzoek uit te voeren. Dit tezamen maakt het een erg effectief onderdeel van een assessment. Lang niet iedere deelnemer kan zich hierin vinden en een reactie als “wat zegt zo’n testje nou over mij, ik heb al jaren werkervaring!” is daarom een veel gehoord argument. Dit is juist waar de kracht van de vaak nogal abstracte intelligentietests ligt. Door het meten van de verstandelijke vermogens buiten de praktijkkennis en de opgedane vaardigheden om, worden uitspraken gedaan over de verwachting of een deelnemer zich gemakkelijk nieuwe kennis en vaardigheden kan toe-eigenen. Door hoog te scoren op de intelligentietests kan behoorlijk worden gecompenseerd voor andere onderdelen, omdat wordt aangenomen dat een kandidaat zich relatief snel zal kunnen aanpassen.

De intelligentietests kunnen worden verdeeld over drie gebieden, te weten numeriek, verbaal en figuraal. Met name voor de figurale tests geldt dat er weinig voorkennis nodig is, omdat geen gebruik wordt gemaakt van taal of cijfers. Het komt regelmatig voor dat minder hoog opgeleiden deelnemers ineens pieken bij een figurale test! Bij alle capaciteitentests geldt dat oefenen je scores behoorlijk omhoog kan brengen, hoewel hier grenzen aan verbonden zijn.

Wij constateerden bij een grootschalig vergelijk dat er globaal gezien twee verschillende varianten bestaan tussen welke intelligentietesten de assessmentbureaus kiezen. Sommigen bureaus gebruiken voor het meten van de numerieke en verbale vermogens tests waarbij de deelnemer uit alledaagse verbale of numerieke informatie snel en accuraat specifieke informatie moet halen/gebruiken. Dit is de meer praktische aanpak, wat intelligentie eigenlijk meer een vaardigheid maakt (een eigenschap van een vaardigheid is dat deze geleerd kan worden!).

Andere bureaus geven de voorkeur aan meerdere specifieke tests om een uitspraak te kunnen doen over algemene intelligentie. Om een uitspraak te doen over intelligentie aangaande numerieke informatie wordt dan gekozen voor tests als cijferreeksen, redactiesommen en hoofdrekenen en om een uitspraak te doen over intelligentie aangaande verbale informatie wordt dan gekozen voor tests als woordenschat, dubbele analogieën en syllogismen. Daarnaast wordt bij alle bureaus in ongeveer 60% van de assessments gebruik gemaakt van figurenreeksen. Bij uitzondering en voor gespecialiseerde beroepen worden bijzondere tests ingezet (voor bijvoorbeeld piloten, politieagenten, mariniers, planners en luchtverkeersleiders). Je kunt dan denken aan tests waarbij u verschillende taken tegelijk moet uitvoeren, alleen moet reageren op instructies die je in je linker oor hoort via een oortelefoon terwijl je de instructies via het rechter oor dient te negeren, reactiesnelheid en nog vele anderen.

Online Assessment Training helpt voor een hogere score op de assessment tests

Representatief
De vraagstelling, gegeven tijd en moeilijkheidsgraad kwamen heel goed overeen met de tests bij mijn assessment. Hierdoor was ik goed voorbereid.

Zehra Polat, Projectmanager zorg en welzijn

Kwaliteit tests0%
Uitleg en tips0%
Aantal tests en vragen0%
Prijs - kwaliteit0%

Progressie
Met behulp van de uitleg en tips van Online assessment training wist ik hoe opgaven aan te pakken en om te gaan met tijdsdruk. Het gaf me het vertrouwen om mijn assessment te overwinnen. De volgende stap in mijn carriere heb ik inmiddels gemaakt.

Bastiaan ten Have, Senior Controller

Kwaliteit tests0%
Uitleg en tips0%
Aantal tests en vragen0%
Prijs - kwaliteit0%

Met en zonder tijdsdruk oefenen
Het was prettig om bij iedere test zelf te kunnen kiezen om met of zonder tijdsdruk te oefenen. Bij ‘oefenmodus’ zonder tijdsdruk relaxed oefenen en bekend worden met de vragen. Vervolgens in ’testmodus’ met tijdsdruk om de echte assessment stress te ervaren. Ik deed altijd 1 test in oefenmodus en de volgende test in testmodus!

Jeanine Verhulst, Sales Trainee

Kwaliteit tests0%
Uitleg en tips0%
Aantal tests en vragen0%
Prijs - kwaliteit0%

Online Assessment Training Portfolio

Online Assessment Training heeft geholpen in de voorbereiding bij assessments voor banen bij de volgende bedrijven of heeft hier een live assessment training gegeven:

Bestel de beste voorbereiding op het assessment

en krijg direct toegang

Met Online assessment training heb je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding op het assessment. Naast de honderden oefenvragen bieden wij veel achtergrondinformatie en advies bij alle assessmentonderdelen, zoals het interview en rollenspellen.

Toegang tot alle tests

30 dagen onbeperkt toegang

Voor slechts € 12,95

Numeriek redeneren

Verbaal redeneren

Inductief redeneren

Analogieën

Cijferreeksen

Diagrammen

Figuurreeksen

Kubussen

Redactiesommen

Woordenschat

Honderden oefenopgaven

Uitleg en tips

Met en zonder tijdsdruk

Achtergrondinformatie

Weet wat je kunt verwachten

Krijg vertrouwen in je kunnen

Slaag voor het assessment!

30 dagen niet tevreden geld terug garantie

Online assessment training staat achter de kwaliteit van de training. Daarom geven wij een garantie voor de volledige termijn van 30 dagen. Indien je niet tevreden bent, kun je een mail sturen naar info@onlineassessmenttraining en ons dit zonder opgaaf van redenen laten weten, wij zullen vervolgens het geld terugstorten.

Garantie 30 dagen niet tevreden geld terug blauw