Analogieën Test
Wil je direct oefenen met Analogieën? We hebben een gratis test voor je klaargezet, zodat je meteen kan beginnen.
Analogieën oefenen voor het Assessment
Analogieën is een taaltest die je kunt tegenkomen als onderdeel van het assessment programma. Er wordt aanspraak gemaakt op je abstract redeneervermogen op het gebied van taal.
Door analogieën te oefenen kun je je prestatie verbeteren, waardoor je de analogieën test op de dag van het assessment beter zal maken.
Bij analogieën wordt er een vergelijking van woorden gegeven die nog niet af is. De vergelijking heeft de volgende vorm:
… staat tot … als … staat tot … .
Aan beide kanten van de vergelijking is één woord vooraf ingevuld. Aan jou de vraag om de vergelijking compleet te maken door een woord uit het linker rijtje van opties en een woord uit het rechter rijtje van opties te kiezen.
Wanneer goed uitgevoerd ontstaat een kloppende vergelijking met een gelijke relatie tussen de woorden. Zie nu een voorbeeldvraag.
Voorbeeldvraag van Analogieën
Vraag bij afbeelding:
Wat is het opvolgende figuur in de reeks?
A, B, C, D of E
Antwoord: boom staat tot hout als rups staat tot zijde.
De waardevolle grondstof die van een boom komt is hout en de waardevolle grondstof die van een rups komt is zijde. Let op dat de volgorde in deze vergelijking ook klopt, de boom en rups zijn staan aan beide kanten van de vergelijking aan het begin omdat zij de waardevolle grondstoffen produceren. De richting van de vergelijking is belangrijk.
Smaakt dit voorbeeld naar meer? Klik op de knop hieronder om de (gratis) oefentest Analogieën te starten. Zo krijg je direct een goed gevoel over hoe zo’n test tijdens je assessment gaat én ben je weer een beetje beter voorbereid.
Tip:
“Focus alleen op het zoeken naar een gelijke relatie tussen de woorden in de juiste richting, dat is waar het om draait bij deze oefening.”
Inzet van analogieën in assessments
Analogieën als taaltest in een assessment testen je vermogen om verbanden en logische relaties tussen woorden of concepten te herkennen. Bij dit type test krijg je een reeks woorden gepresenteerd, waarbij je moet bepalen welke logische relatie tussen de woorden bestaat en hoe deze kan worden toegepast op een andere set woorden. Het doel is om inzicht te krijgen in je taalbegrip, logica en analytisch vermogen.Deze vragen worden vaak gebruikt in assessments omdat ze zowel taalvaardigheid als logisch denkvermogen vereisen. Ze komen voor in verschillende vormen, zoals tekstuele, visuele of cijfermatige analogieën.
Bij analogieën als taaltest word je geconfronteerd met woordparen of reeksen woorden die in een specifieke relatie tot elkaar staan. Je analyseert hoe deze woorden zich tot elkaar verhouden en past deze relatie toe op een ander woord of begrip. Analogieën testen niet alleen je woordenschat, maar ook je vermogen om abstract te denken en logische verbanden te leggen.
Deze test wordt veel gebruikt in assessments omdat het taalvaardigheid combineert met analytisch denken, twee essentiële vaardigheden in veel functies.
Analogieën: de assessment test
Waarop wordt getest?
In een assessment met Analogieën als taaltest worden doorgaans de volgende aspecten geëvalueerd:
- Woordenschat: Kun je de betekenis van woorden begrijpen en toepassen?
- Taalbegrip: Ben je in staat om relaties tussen woorden te herkennen?
- Logisch redeneren: Kun je een specifieke relatie tussen woorden toepassen op een andere context?
- Abstract denken: Begrijp je verbanden die niet direct voor de hand liggen?
- Nauwkeurigheid: Kun je foutloos verbanden identificeren binnen een beperkte tijd?
Waarom Analogieën belangrijk is in assessments
Analogieën als taaltest zijn belangrijk omdat ze een compleet beeld geven van je taalvaardigheid en logisch redeneervermogen. Deze test beoordeelt niet alleen je begrip van woorden en hun betekenis, maar ook je vermogen om concepten te analyseren en verbanden te leggen. Dit is cruciaal in functies waarbij analytisch denken en communicatie een grote rol spelen.
Tips om analogieën in assessments te verbeteren
- Vergroot je woordenschat: Lees boeken, artikelen of kranten om nieuwe woorden en begrippen te leren.
- Oefen met voorbeeldvragen: Online zijn er veel voorbeeldvragen beschikbaar om je vaardigheden met analogieën te trainen.
- Analyseer relaties: Vraag jezelf bij elke analogie af: “Wat is de specifieke relatie tussen deze woorden?”
- Werk gestructureerd: Elimineer opties die niet logisch passen en concentreer je op de meest waarschijnlijke antwoorden.
- Let op synoniemen en antoniemen: Veel analogieën zijn gebaseerd op deze relaties, dus zorg dat je ze goed beheerst.
Waarom Analogieën oefenen belangrijk Is
Het regelmatig oefenen met analogieën helpt je om sneller verbanden te leggen en complexere relaties te begrijpen. Dit verbetert niet alleen je prestaties in assessments, maar ook je algehele taalvaardigheid en analytisch denkvermogen.
Welke assessmentbureaus maken gebruik van de Analogieën-test?
Verschillende soorten assessments vinden verschillende onderdelen belangrijk. Het is daarom handig om te weten welke onderdelen in jouw aanstaande assessment voorkomen.
Bij de volgende bureaus/tests zijn analogieën een standaard onderdeel:
- SHL
- Meurs Q-1000
- etc
Waarom Online Assessment Training.nl?
Met onze 14 jaar zijn we het bekendste online assessment trainingsbureau. Door onze ervaring weten we precies welke soort vragen er gesteld worden, wat de bekende valkuilen zijn én de perfecte tips om je assessment succesvol te voltooien.
Dit alles vind je terug in onze online assessment trainingspakketten.
We zijn trots op de 300.000 anderen die je voorgingen. Ook jou helpen we graag met de beste voorbereiding voor je assessment!
Met hartelijke groet,
Ivo – oprichter en assessment trainer
Smaakt dit naar meer? Klik op de knop hieronder om een oefentest analogieën te starten. Zo krijg je direct een goed gevoel over hoe zo’n test tijdens je assessment gaat én ben je weer een beetje beter voorbereid.
Analogieën test
Wil je direct oefenen met Analogieën? We hebben een gratis test voor je klaargezet, zodat je meteen kan beginnen.
Je hebt keuze uit de Oefenmodus (zonder timer), en de Testmodus (met timer).