Skip to main content

Simulaties

PraktijksimulatiesDe praktijksimulaties zijn vaak het spannendste onderdeel van het assessment. Je krijgt veel informatie, een korte voorbereidingstijd en er wordt van je gevraagd om een goede prestatie neer te zetten aangaande een totaal onbekend onderwerp waarbij je ook nog eens tijdens het gesprek wordt beoordeeld door één of meerdere assessoren.Het managementgesprek (tweegesprek)Dit is verreweg de meestvoorkomende praktijksimulatie. In dit rollenspel krijg je de rol van manager toebedeeld, waarbij je een gesprek aangaat met een van je medewerkers. Meestal krijg je 20 minuten de tijd om je voor te bereiden op de casus en krijg je eveneens 20 minuten de tijd voor het gesprek zelf waarin je bepaalde doelen dient te behalen.Voorbeeldonderwerpen zijn:
  • De medewerker presteert sinds enkele maanden onder haar norm. Er zijn klachten van klanten en collega’s binnengekomen over een gebrek aan inzet. Probeer door middel van een gesprek haar weer op haar oude prestatieniveau te krijgen.
  • Een medewerker heeft met veel enthousiasme een project opgepakt maar resultaten blijven uit.
  • Een medewerker lijkt weerstand te hebben tegen veranderingen en met name tegen de huidige reorganisatie.
  • Een medewerker presteert over het algemeen goed, maar neemt het niet zo nauw met procedures en regels waardoor interne conflicten ontstaan.
_________________________________________________________________________________Het verkoopgesprek / klantgesprek (tweegesprek)Assessments gericht op commerciële functies maken vrijwel altijd gebruik van een dergelijke praktijksimulatie. In dit rollenspel ga je als accountmanager / consultant een gesprek aan met een klant, waarbij je deze voor je dient te winnen. Standaard krijg je 20 minuten de tijd om je voor te bereiden en vervolgens 20 minuten voor het gesprek zelf.Voorbeeldonderwerpen zijn:
  • Een koud verkoopgesprek
  • Een warm verkoopgesprek naar aanleiding van een ‘business-lead’
  • Een ontevreden klant of een klant waarvan de verkoop is teruggenomen (probleem achterhalen, wellicht ontevredenheid of een concurrent in beeld!)
_________________________________________________________________________________Strategische adviesopdracht + presentatie van je adviesplan gevolgd door vragen en/of een discussieVaak ingezet bij managementfuncties op hoger niveau. Je krijgt 45 minuten om veel en complexe informatie over trends, omzet, kosten, baten, personeelsproblemen enzovoorts door te nemen om een advies uit te brengen. Vaak gaat het slecht met een bedrijf en is de nood hoog om veranderingen door te voeren. Kortom, er is veel druk, weinig tijd en teveel informatie. Bij deze opdracht is het bij uitstek belangrijk om het beste resultaat mogelijk te behalen, want een perfecte uitvoering is nagenoeg onmogelijk. Raak daarom niet in paniek, maar ga gestructureerd te werk, maak keuzes en beargumenteer deze goed.Voorbeeldonderwerpen zijn:
  • Een hotelketen met restaurant en verhuur van seminarruimte draait sinds kort verlies.
  • Een dierentuin raakt subsidie kwijt en moet alternatieven vinden om de begroting rond te krijgen.
  • De indeling van een natuurpark vorm geven.
_________________________________________________________________________________ PostbakoefeningIn de rol van manager neem je vaak de email inbox over van een manager die enige tijd afwezig is geweest. Je krijgt de opdracht om deze inbox vol met mails aan de hand van richtlijnen te ordenen / te behandelen. Vaak krijg je hier ongeveer 20 minuten voor. Er komt hier erg veel informatie op je af, daarom is het belangrijk om snel, nauwkeurig en gestructureerd te werken. Vaak kun je tijdswinst maken door emails per onderwerp te sorteren of bijvoorbeeld op namen te zoeken (indien mogelijk). Neem je tijd bij de voorbereiding en kijk of je alvast handige keuzes kunt maken. Als een email over een bepaald onderwerp altijd moet worden doorgestuurd, dan hoef je deze alleen nog te scannen op bijzonderheden en in geval van tijdnood kun je deze direct doorsturen zonder te lezen. Dan mis je misschien 1 verborgen opdracht, maar hierdoor hou je meer tijd over voor emails waar je zelf beslissingen over moet nemen.Voorbeeldrichtlijnen zijn:
  • Emails omtrent project x moeten worden doorgestuurd aan assistent Marie. –> jouw actie is in dit geval, doorsturen aan assistent Marie.
  • Emails omtrent project x van 5 dagen of ouder worden doorgestuurd aan ….
  • Geef emails omtrent project y een hoge prioriteit en maak indien nodig een afspraak met Jan-Willem. –> in dit geval dien je af te wegen of het nodig is om een afspraak te maken.
  • Urgente emails over personeelszaken kun je zelf afhandelen. –> hierin dien je af te wegen of de email urgent is én wat voor actie je kiest. Tegenwoordig kun je meestal op de computer kiezen uit een beperkt aantal aangedragen mogelijke acties.
_________________________________________________________________________________De groepsopdrachtEen groepsopdracht wordt zelden ingezet, met name bij individuele assessments is de kans zeer klein dat je in een groepsopdracht met andere assessmentkandidaten terecht komt. Bij de selectie van bijvoorbeeld meerdere trainee’s op een door de organisatie zelf georganiseerde inhouse dag is de kans groter. Het gaat dan vaak om een strategische opdracht waarbij een groep van 3 tot maximaal 8 mensen middels een groepsdiscussie tot een plan moeten komen. Groepsdynamiek is moeilijk te voorspellen. De sleutel tot succes is het leveren van een positieve bijdrage. Het aannemen van een leidinggevende rol is positief, maar heeft als valkuil dat dit tot conflicten kan leiden; een gevecht wie leiding de leiding neemt. Als je ziet dat twee anderen strijden om een leidinggevende rol is het bijvoorbeeld slim om dit te benoemen: “ik zie dat Jan en Yvette graag de leiding nemen, mijn voorstel is om met de groep te stemmen wie van jullie deze rol op zich kan nemen. Dit is een positieve bijdrage omdat dit een conflict voorkomt én de uiteindelijke gekozen ‘leider’ draagkracht heeft van de groep._________________________________________________________________________________De SchrijfopdrachtDe ouderwetse schrijfopdracht maakt regelmatig deel uit van het assessment. Met name voor managementfuncties. Hoewel de focus van een dergelijke opdracht op de inhoud ligt kun je ervan uit gaan dat je manier van schrijven veel invloed heeft. Enkele veelvoorkomende vragen voor een schrijfopdracht voor managementfuncties zijn:
  • Beschrijf kort wat volgens jou de kracht is van de organisatie?
  • Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor de organisatie in de komende vijf jaar?
  • Wat zijn volgens jou de grootste kansen voor de organisatie in de komende vijf jaar?
  • Welke problemen spelen er op dit moment in de organisatie?
  • Welke oplossingen zie jij voor de problemen die je bij de voorgaande vraag hebt beschreven?
  • Wat is jouw lange termijn visie voor de organisatie, waar moet meer en minder focus op?
  • Als jij nu manager wordt, wat wil je dan in de komende drie maanden bereiken?
NB1: Vaak werkt de deelnemer nog niet bij de organisatie, dan wordt aan je gevraagd je huidige kennis van zaken te gebruiken. 

 

“Ga echt het gesprek aan”

Zorg voor aansluiting, geef gevoelsreflecties, spreek gedachten uit, stel open vragen, vraag logisch door.

 

Assessmentacteur Ronald Versluijs:

De praktijksimulatie wordt ingezet om te onderzoeken of de deelnemer over bepaalde vaardigheden beschikt die nodig zijn voor de functie waarvoor getest wordt. Enkele veelvoorkomende competenties zijn ‘probleemanalyse’, ‘plannen & organiseren’, ‘communicatie’,  ‘leidinggeven’ en ‘overtuigingskracht’. Meestal gaat het om drie of vier competenties per simulatie. Als acteur is het mijn doel om de deelnemer kansen te bieden om zijn vaardigheden te laten zien. Hiervoor probeer ik een situatie te creëren waarin de deelnemer is genoodzaakt de betreffende vaardigheden in te zetten om zijn opdracht te vervullen en het gesprek tot een goed einde te brengen.

Hoewel ik goede kansen moet bieden en dit mogelijk vriendelijk klinkt, gaat het vaak om lastige gesprekken, we leren iemand immers het beste kennen in het heetst van de strijd! Het geven van een promotie aan iemand die zijn werk uitstekend heeft gedaan is daarom zelden het onderwerp van gesprek. Ik speel vaak een ontevreden klant of een werknemer die niet goed functioneert. Er zit dan een bepaalde weerstand in de rol, waarbij (meestal) niet direct duidelijk is wat de (echte) oorzaak hiervan is. Het is aan de deelnemer om idealiter deze weerstand weg te nemen, maar in ieder geval een must om hier goed mee om te gaan. In de rol van ontevreden klant kan ik bijvoorbeeld nonchalant zijn over de kwaliteit van een product omdat ik een nieuwe leverancier heb. Het is daarom essentieel om echt het gesprek aan te gaan en alert te zijn op hints. Vaak heeft alles een reden, als ik bijvoorbeeld in de rol van slecht functionerende medewerker passief achterover leun en sip kijk, terwijl ik zeg dat alles goed is, dan is er blijkbaar toch iets, probeer dit dan uit te diepen.

Naast het wegnemen van de weerstand zijn er nog een paar trucs die ik als acteur bijna altijd toepas. Als de deelnemer dingen gaat toezeggen probeer ik altijd verder te gaan. Krijg ik voortaan mijn vrije dag op vrijdag, dan wil ik vervolgens ook zelf mijn werktijden op de andere dagen bepalen, vakantie buiten de gebruikelijke periodes, een training, een promotie en een hoger salaris. Tenslotte hou ik Afspraken graag vaag, met name tegen de afsluiting van het gesprek aan. Het is dan aan de deelnemer om de gemaakte afspraken concreet samen te vatten en overeenstemming te krijgen.

Tips:

Ga het gesprek op een natuurlijke wijze aan en reageer op wat de acteur zegt

Maak een goede structuur en bespreek dit vooraf

Maak afspraken concreet volgens de SMART methode

Stel open vragen, hierdoor hoef je zelf minder hard te werken en heb je meer tijd om het gesprek te leiden

Geef nooit op, soms krijg je te maken met véél weerstand, vaak is dit een compliment omdat gedacht wordt dat je het aankunt

 

Wil je oefenen voor je assessment?

Slim! Oefening baart kunst.

Voor elk type assessment hebben we zelfs gratis oefentests